Dohányzásellenes áremelkedés

dohányzásellenes áremelkedés

Magyarország túlzottan alacsonyan tartotta a cigarettára kivetett jövedéki adó szintjét, amivel megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit. A jövedéki adót végéig kellett volna megemelni a es uniós irányelvek szerint, vagyis a cigarettára kivetett teljes jövedéki adó a forgalomba hozott cigaretták súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagárának legalább 60 százaléka, illetve a súlyozott kiskereskedelmi értékesítési átlagártól függetlenül darab cigarettára vonatkozóan 90 euró.

dohányzásellenes áremelkedés

Ezt a kormány egészen Ennek kapcsán készített felmérést a dohányzásellenes áremelkedés. Kiderült, hogy a 18 évnél idősebb lakosság 31 százaléka cigarettázik, ám a dohányosok 23 százalékának már túl magas ez az összeg, ezért inkább nem gyújtanak rá többet. Vannak, akik áttérnek másfajta dohányra, esetleg elektromos cigarettára, míg a válaszadók 22 százaléka nem változtat a szokásain.

dohányzásellenes áremelkedés

Az áremelés a 60 évnél idősebbeket érinti leginkább, 31 százalékuk mondta, hogy leteszi a cigarettát. Iskolai végzettség alapján az alapfokú végzettséggel rendelkezők 33 százaléka hagyná abba a dohányzást, míg a települések szerint a kisebb városokban és a községekben élők tennék le elsősorban a cigarettát.

Lehet, hogy érdekel